1 Şubat 2008 Cuma

Ada'da Iraklıya izin yok



Geçen günlerde rastlamıştım bu habere, ancak bir türlü postu yazmak kısmet olmamıştı. Konu şudur:

Manchester City'ye transferi gündemde olan Irak futbolunun yükselen yıldızlarından Neşet Ekrem'in, çalışma izni alamadığı için bu hayali gerçekleşemedi. Bildiğiniz gibi Avrupa Birliği dışından gelen futbolcuların İngiltere'de oynayabilmesi için çalışma izni gerekiyor. Ekrem'in menajeri Najim Muhammed, bu karar sonrasi "Bizler Ingiltere ve ABD ile iyi iliskiler kurmaya çalışıyoruz, ancak onlar bize yardim ellerini uzatmayip, herhangi bir sevinc yasamamiza izin vermiyor" yorumunda bulundu. Sven Goran Eriksson da bu habere çok üzüldüğünü ve hayal kırıklığı yaşadığını belirtti.

Forvet hattında bir hayli değişiklik yaşayan Manchester City için genç Iraklı önemli yatırımlardan biri olacaktı. Henüz 23 yaşında olan orta saha oyuncusu, hücuma yaptığı katkılarla geçtiğimiz sene Irak Milli Takımının sürpriz bir şekilde Asya Kupası 2007'yi kazanmasında büyük rol oynamıştı. Avustralya ile oynanan grup maçında da 1 gol, 1 assist ile zafere önayak olmuştu. Asıl çıkışını 2000 yılındaki Asya Gençler Şampiyonası'nda yaparak Irak'ı şampiyon yapmış, Arjantin'deki U20 Dünya Kupası'na götürmüştü. 81-82 doğumluların oynadığı ve Saviola, D'Alessandro, Adriano gibi isimlerin yıldızlaştığı turnuvada sergilediği futbolla dikkat çeken 84 doğumlu oyuncu, o yıl Asya'nın en iyi genç yeteneği olarak tanımlanıyordu. Geçen sene de Asya'da yılın en iyi 3. futbolcusu seçildi. Peki böyle yetenekli ve milli takımda devamlı oynayan bir futbolcu hangi şarttan dolayı work permit yani çalışma izni alamadı? İşte asıl önemli nokta bu:

Ingiltere Göçmen Bürosu'nun, Avrupa Birligi üyesi olmayan ulkelerden oyuncularin Ingiltere'de forma giyebilmesi icin gerekli gordugu sartlardan biri, oyuncunun formasini giydigi milli takimin FIFA siralamasinda ilk 70 ulke icerisinde yer almasi. Ancak Ekrem'in şansına bakın ki Irak şu anda 71. sirada bulunuyor. Gerçekten inanılmaz. Irak Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Ahmed Abbas, "Siralamada yukselmemizin tek yolu daha cok mac yapabilmemiz. Ama Amerikalilara tesekkur ederiz ki savas yuzunden evimizde mac oynayamiyoruz" diyerek durumu özetledi.

Iraklı yetkililer, savaşa rağmen geçen yıl Asya kupasını kazandıklarını, Iraklı futbolcuların haksız yere cezalandırıldığını, savaşlar nedeniyle yaklaşık 20 yıldır Irak'ta hiç maç yapamadıkları için FİFA sıralamasında geriye düştüklerini söylüyor.

Bu arada belirtelim Irak milli takımı antrenmanlarını dahi ülke dışında yapıyor.

Bu arada ilgilenen Türk Kulüpleri için belirtelim, Ekrem Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Al Ain takımında oynuyor.

İngiltere'den de tepki gören bu tartışmaya bir yorum da İşçi Partisi milletvekili Keith Vaz'dan geldi. İçişleri Bakanı'na çağrıda bulunarak Ekrem'e izin verilmesini istedi, "Onun buradaki varlığı Irak'taki bölünmüşlüğün ortadan kaldırılmasına katkıda bulunabilir" dedi.

Çalışma iznini bu şekilde alamamak Neşet Ekrem için çok üzücü olsa gerek, belki bu karar onu ülkemizde izleme şansı tanır bize.



Hiç yorum yok: