5 Şubat 2008 Salı

Giants Mucize Yarattı...


G-Shock..... Evet ESPN'in başlığı buydu maç sonunda. Amerikan spor tarihindeki en inanılmaz olaylardan, şoklardan, hikayelerden biri gerçekleşti. Filmi yapılır bu senaryonun orası kesin. Aynı "Miracle" filmi gibi ,orada konu gerçekten müthiş bir mucize olan, 1980 Lake Placid kış olimpiyatlarında, Amerika'da kolejlerden toplanan gencecik oyuncuların, yenilmez armada Sovyetleri alt edişlerini beyazperdeye dökmüştü.


Glendale, Arizona'da daki buluşmada, 2 gömlek üstün bir takım olan Patriots'ı, namağlup Patriots'ı (normal sezon 16-0 -playofflarla beraber 18-0 idi) bu sene hiç şans tanınmayan, sıralamanın sonunda yer alır denen Giants, müthiş bir play off ve superbowl sonrası alt etti. New England NFL'de normal sezon 1978'de 16 maça çıkarıldığından beri, superbowl'a yenilgisiz gelen tek takımdı. Normal sezon 14 maçken, 1972'de Miami Dolphins bunu başarmış, sonrasında Superbowl'u da kazanmıştı. Sporda sürpriz denen tatlı olguyu unuttuğumuz günlerde, Amerika'da bunun gerçekleşmesi gerçekten manidardı.


Maça gelince gerçekten nefes kesti . Zaferi asıl getiren oyun (drive) touchdown pasından iki oyun önce gerçekleşti. Eli Manning üç defans oyuncusunun müdahalesinden kurtularak David Tyree'ye 35 yardalık bir pas attı. David Tyree, topu düşerken tek eliyle kafasına dayayarak yakaladı. Manning, ayrıca son 12 oyunda takımına 83 yarda kazandırarak müthiş bir liderlik sergiledi.
Son 15 dakikayı tekrar tekrar izlemek lazım. Manning kardeşler back to back şampiyonluk ve MVP yaptılar. Aile geleneği sürüyor.Baba Archie Manning kesinlikle Amerika'nın şu günlerde en çok saygı duyulan adamı olsa gerek. Bu arada Brezilyalı Supermodel Gisele Bündchen, Patriots QB'si Tom Brady'e yaramamış gibiydi. Kötü maç çıkardı yıldız oyuncu. Patriots hücum edeyim derken savunmada çok kötüydü. Son noktayı koyan Touchdown'ı yapan Plaxico Burress, Playoffların yıldızlarındna olmasına rağmen, maçta daha önce yalnızca bir pas almıştı. Ama antrenmanda çalıştıkları taktiği harfiyen uyguladılar ve Plaxico topu çok iyi yakaladı.

İşte Tyree'nin efsaneler arasına giren tutuşu

Tyree'nin catch'i inanılmazdı gerçekten de, aynı şekilde Eli Manning'in pası da. Yakalayan tekrarını izlesin. Ancak Giants'da aslan payı kesinlikle savunmanındı. Umenyiora, Strahan ve Tuck gibi isimler gerçekten çin seddi kurdular end zone önünde. Destan yazdılar. Tüm savunmaya ve koçları savunma üstadı Steve Spagnuolo'ya ayrı bir MVP verilmeli.


Tyree'nin tutuşu için "Maradona'nın Tanrının eli " benzetmesini yapabiliriz, o denli efsane bir görüntüydü.

Kupanın ismi olan Vince Lombardi Trophy ise, ilk iki Superbowl’un şampiyonu olan ve Amerikan futbol tarihinin en başarılı takımlarından birisi Green Bay Packers’ın, 1970 yılında vefat eden o yıllardaki efsane koçu Vince Lombardi anısına konmuştu.

Bu arada Super Bowl'u Giants'a, siyahi QB'lerden Redskins ve NFL efsanesi, tarihin ilk Siyahi oyun kurucu Superbowl şampiyonu ünvanlı Doug Williams takdim etti. Diğer bir efsane Terry Bradshaw da ordaydı .

Son olarak, devre arası şovunda nihayet kaliteli müzik dinlemenin keyfine vardık, Alicia Keys ve Tom Petty and the heartbreakers geçrekten muhteşemdi. Özellikle Free Fallin'i döktürürken Tom Petty ve saz heyeti, tüyler nostalji yapıp tiken tiken oldu.



Bu arada maçın skorunu unuttuk söylemeyi, 17-14 Giants kazandı. 23 saniye kala 14-10 geride olan Giants td ile 17-14 maçı kazandı. Unbelievable.....

Hiç yorum yok: