8 Şubat 2008 Cuma

Global Prömiyer Lig




Haber budur:
BBC Sport’ta yer verilen haberde bugün Londra toplanan 20 kulübün yöneticilerinin lig takvimine ek olarak bir maç daha yapılmasını ve bu maçın da İngiltere dışında oynanmasını kabul ettiği belirtildi.
Fazladan oynanacak 10 maç, en yüksek bedeli veren şehirlerde yapılacak. Fikstürün kurayla belirlenmesi beklenirken, 5 büyük takımın birbirlerine karşı oynamak istemediği belirtildi.

BBC Sport’a göre bu kararın yakın zamanda çıkması beklenmiyor. Karar çıkarsa Asya, Orta Doğu ve Kuzey Amerika’da maçlar yapılacak.

BBC Sport editörü Mihir Bose konu hakkında yaptığı açıklamada, "Televizyon haklarının bu ülkelere satılmasıyla Premier Lig son 15 yılda mükemmel bir ilerleme kaydetti. İngiltere’de market doygunluğa erişmiş durumda ama yurtdışında büyük fırsatlar var,” dedi.
Bu kararın Premier Lig adına büyük bir fırsat olacağını belirten Bose, "Bazı taraftarlar bu karara üzülebilir ama bu kararın getirileri çok fazla olur. Kulüpler gelirlerini artıracak ve futbola daha fazla yatırım yapma şansına sahip olacaklar,” dedi.
Maçlara ev sahipliği yapacak şehirler hakkında da konuşan Bose, “Olimpiyatlar veya Dünya Kupası gibi organizasyonlar gibi olacak,” dedi.
Amerika Profesyonel Futbol Ligi geçtiğimiz sezon buna benzer bir organizasyon yapmış ve bir maçı İngiltere’de, Wembley Stadı'nda oynatmıştı.
Bilindiği gibi, birçok Premier lig kulübü, hayran kitlelerini arttırmak için sezon aralarında yurt dışında maçlar yapıyor. Örneğin Manchester United düzenli olarak Asya, Orta Doğu ve Amerika’yı ziyaret ediyor.

Yorumum şudur:

Son yıllarda Bush - Blair durumunda olduğu gibi, iyice abi kardeş hatta arka bahçe mertebelerine gelen İngiltere -ABD ilişkileri, spor anlamında da aynı yolda son hızla ilerliyor. 90'ların ortasına kadar futbol romantizmini en çok yansıtan mecralardan olan İngiliz futbol ligleri, artık birer pazarlama ve para basma makinesi haline dönüşüyor. ABD'nin sadece eğlence için yaptığı şov bazlı spor kültürü, (ki ben şahsen bayılıyorum, NBA ile doğdum, MLB, NFL VE NHL ile büyüdüm), İngiltere futbolunu da tamamen ele geçirmeye başladı. NBA'yi bir pazarlama harikasına dönüştüren ve globalizmin simgelerinden biri yapan David Stern, yıllardır bazı lig maçlarını Meksika, Japonya, Çin gibi ülkelerde yaptırdıktan sonra artık sezon öncesi hazırlık maçlarının da bir bölümünü (İstanbul'a da, gele gele Garnett'sız T.Wolves geldi ya, ahh ahh)Avrupa'ya aldı bildiğiniz gibi. (McDonald's turnuvasının gelişmişi olarak). Yakında NBA Avrupa grubu oluşsun geyikleri de var.

Aynı şekilde NFL yıllar önce NFL Europe'u kurarak bir ikinci lig oluşturdu ve geçen sene ilk kez iki NFL takımı Avrupa'da bir normal sezon maçında buluştu.(Daha önce ABD dışında sadece Meksika'da yapılmıştı). Miami Dolphins ve NY Giants, Londra'nın yeni Wembley stadyumunda karşı karşıya geldiler. 2008 Ekim'inde bu sefer SD Chargers ve NO Saints karşılaşacak, yine aynı mekanda. Buffalo Bills her sezon bir maçını Toronto'da oynayacak bir başka örnek olarak.

NHL'de de yine bir maç Londra'da oynandı Ekim ayında. MLB'de de böyle planlar var. Onlar da şimdilik Japonların Baseball ilgisini Tokyo'da maç yaparak tatmin etmekteler. Tabii ki arka bahçe konumundaki Premier league de gecikmedi atak yapmakta. Zaten Premier league takımları da maç yapıyorlardı bu bahsedilen diyarlarda. Hocalarından iyi feyzler aldıkları besbelli . Dünyanın en önemli , Amerikalılar başta olmak üzere, tüm para babalarını, oligarkları ve yatırımcılarını ligdeki takımların sahibi yapan ve haberde geçen son hamleyle, bu tarz pazarlama, global para basma makinesi konularında nirvanaya ulaşan Premier League organizasyonu (ada dışındaki ülkelerden elde edilen yayın gelirleri 2001'de 178 milyon pound ikenson anlaşmalarda 625 milyon poundu buldu), yakında Salary Cap, Draft gibi kavramlara da aşina olacak gibi . Amaç zaten zirvede bulunan yayın, ürün ve reklam gelirlerini iyice organizasyon içine çekmek, Uzak Doğu, Arap Yarımadası, Avustralya ve Kuzey Amerika gibi yerlerden de maksimum parayı edinebilmek ve marka değerini tavana vurdurmak. Şimdi kesin David Beckham'ı Arsenal'e transfer ettirir FA. En büyük pazarlama malzemesini kullanmazsa olmaz zaten...Ancak 2011'de Beckham artık iyice yaşlanmış olacak, belki kızlar kendilerine yeni bir idolü bulmuş olurlar !!???



Hiç yorum yok: