18 Ocak 2008 Cuma

Afrika Uluslar Kupası 2008 başlıyor


Turnuva startın aaz bir süre kala gruplara şöyle bir göz atalım


Gruplar ve Favoriler:

A Grubu: Gana, Gine, Namibya, Fas

Evsahibi Gana güçlü kadrosuyla sadece bu grubun değil turnuvanın da en büyük favorilerinden biri. Kaptan Appiah olmayacak ama yine de kuvvetliler. Fransız Claude Le Roy yönetiminde, orta sahada Chelsea’li Essien saha içi generalliğinde çok etkili. Turnuvada daha önce 4 kez şampiyon olmanın itici gücü de var. Essien'e ortada Portsmouth’lu Sulley Ali Muntari ve Roma’lı Ahmed Barusso eşlik edecek. Eski Gençlerli Haminu Draman da takımın hız unsuru. Forvette Udinese’li Gyan Asamoah en büyük güç olacak. Abedi Pele'nin oğlu Andre Ayew de merakla bekleniyor , özellikle A.Wenger tarafından. Gine’de ise ülkemizden tanıdığımız Omar Kalabane, Daouda Jabi,Süleyman Youla, Sylla ve Mamadou Diallo kadroda yer alacaklar. En büyük yıldızları en formda isimleri kuşkusuz St.Etienne'li Pascal Feindouno.İsmael Bangoura, Bobo Balde ve Fode Mansare Gine’nin yine diğer etkili futbolcuları olacak. Chamakh’lı, Yusuf Hadji’li Fas eski gücünden uzak gözükse de her zaman bu turnuvada etkili olabilecek takımlardan biri. Zerka ve Sektioui diğer önemli isimleri Fas'ın. Namibia'nın ise bu gruptan çıkması bir mucize olur. Ki büyülerin olduğu Afrika Kupası'nda pek de şaşırılacak bir şey değil.

B Grubu: Nijerya, Benin, Mali, Fildişi Sahilleri

Nijerya ve Fildişi Sahilleri birbirine denk potansiyel kuvvetlere sahip takımlar gibi gözükse de turnuvaya doğru sakatlıklar herşeyi değiştirebilir. Son finalist Fildişi’nde kaptan Didier Drogba Şubat’a kadar oynamayamaz dendi ancak iyileşti ve oynayacak. Geçtiğimiz günlerde Kuveyt karşısında hazırlık maçında golünü attı bile. Toure kardeşler, Salomon Kalou, Boubacar Sanogo, Arouna Kone, E. Eboue gibi isimlerin performansı kilit rol oynayacak. Yine ortada Zokora, Sol koridorda Arthur Boka önemli isimler. Oğlunun hastalığı nedeniyle ayrılan Stielike'nin yeirne gelen Gerard Gili'nin diğer kozları Aruna Dindane, Romaric, Bakary Kone, Emerse Fae ve Lyon'lu Kader Keita olacak. Gili'nin Fildişi Sahili u23 takımından öğrencisi olan Le Mans'lı genç Gervinho'ya da dikkat. Fildişi Sahilleri onun sayesinde tarihinde ilk defa Olimpiyatlara katılma hakkı kazandı. Nijerya’da ise Berti Vogts ve öğrencilerinin arasındaki uyum herşeyi belirleyecek gibi gözüküyor. Her zaman çalkantılı bir ekip olan Nijerya ya şampiyon olur ya da gruptan çıkamaz gibi bir izlenim veriyor. Hücumda kaptan Kanu, Makinwa, Martins, Odemwingie, Utaka, Yakubu gibi opsiyonları olan Nijerya’da orta alanda Obi Mikel, savunmada Yobo ve Taiwo’nun yapacakları önemli olacak. Kalede de güvenilir Enyeama oynayacak. Mali Diarra’lı, Kanoute ’li, Sissoko’lu ve Seydou Keita’lı kadrosuyla grubun güçlü takımlarından. Benin bu grubun zayıf takımı ancak Helsingborg dan acı hatıralarla tanıdığımız golcü Razak Omotoyossi izlenmeye değer. Partneri Creteil'li Abou Maiga ya dikkat.

C Grubu: Kamerun, Mısır, Zambiya, Sudan

Kupanın en büyük favorilerinden biri olan Kamerun bu gruptan Mısır ile birlikte rahat çıkar gibi duruyor . Samuel Eto’o nun iyileşmesi Kamerun için en önemli haberdi. Togo’yu Dünya Kupası’na götüren Otto Pfister bu sefer Kamerun’u CAN 2008’de çalıştıracak. Büyük kaptan Rigobert Song, Pierre Webo, Jean Makoun, Geremi, Atouba takımın yine önemli isimleri olacaklar.Kaleci Kameni çok büyük bir artı Aslanlar için. Ayrıca geçen sene Toulouse'un başarısında önemli rol oynayan Achille Emana orta sahada önemli bir güç. Rigobert'in yeğeni ikinci kuşak Song Alexandre da kadroda. Mısır’da ise Zidan, Aboutareika, Motaeb, Ahmed Hassan gibi çok özel bir hücum gücü mevcut. Barakat, Amr Zaki ve Kaleci El Hadary takımın diğer kilit isimleri olabilir. Son şampiyonun bu kez işi öyle kolay değil. Zaten Afrika Kupası'nda evsahibi takım olunca çok büyük avantaj ele geçiyor bu sefer Gana'nın borusu ötebilir. Sudan'a değinirsek, ki bir hayli zor olacak çünkü tam bir kapalı kutu. Ülkenin büyüklüğü ve ulaşım altyapısının yetersizliği nedeniyle ulusal lig organize edilemiyor. Ancak iki önemli takımları var ve milli takımın tüm oyuncuları da bu iki takımdan seçilmiş durumda. Tam bir kolej takımı yani. 60 ve 70'lerin fırtına Sudan'ı bakalım geri dönüş yapabilecek mi? Zambiya da bu grubun diğer kapalı kutusu. Genç takımları gayet iyi olan ülkenin a kadrosu ne durumda emin değiliz. Ancak Katongolar ve Mulengalar bu takımın önemli oyuncuları. Şansları çok az.

D Grubu: Angola, Senegal, Güney Afrika, Tunus

Kağıt üzerinde tartışmasız turnuvanın ölüm grubu diyebileceğimiz dörtlüsü bu. Diğer gruplar biraz daha iki favorili dağılırken bu grupta son yılllarıın yükselen yıldızı Angola’ya, yetenek kuyusu Senegal ve Güney Afrika ile beraber önemli bir ekol olan Tunus eşlik ediyor. Portekiz ile bağları nedeniyle belli bir futbol alt kültürü olan Angola son Dünya Kupası’na katıldığı futbola devam edebilirse çok etkili olabilir. Manchester United'ın yeni transferi Manucho Goncalves ve Al Ahly'li Flavio takımın önemli isimleri. Afrika kurdu diyebileceğimiz (Afrika kupası'na bir sürü takımlar katıldı..) Polonyalı Henryk Kasperczak yönetimindeki Senegal Diouf, H. Camara, M. Niang, P.B.Diop, A.Faye, H.Beye gibi isimleriyle çok etkileyici bir kadroya sahip. Kaleci büyük tecrübe Tony Sylva yine 7 metre önünde güven veriyor. 2010 Dünya Kupası için kadrosunu oluşturmaya çalışan Güney Afrika, Brezilyalı tanıdık antrenör Carlos A. Parreira yönetiminde iddialı bir şekilde turnuvaya hazırlanıyor. Steven Pienaar, Excellent Walaza, Sibusiso Zuma, Aaron Mokoena takımın kilit rollerini üstlenecekler. Tunus 2004’ün şampiyonu olarak o jenerasyona yeni eklenen gençlerle beraber yine güçlü bir kadroya sahip. Takımın en büyük silahı Fransa'yı Avrupa Şampiyonu yapan teknik adam Roger Lemerre olacak. Afrika'daki Fransa ekolünün en önemli temsilcilerinden tecrübeli hoca, takımını üst turlara rahatça taşıyabilir. Hücumda yine en büyük silahları Brezilya asıllı Santos olacak.

Hiç yorum yok: