25 Ocak 2008 Cuma

Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası 2008


Katarina Witt, Brian Orser, Brian Boitano, Ekaterina Gordeeva-Sergei Grinkov çifti, Oksana Grishuk ( platin sarı saçlar) -Evgeni Platov çifti, Alexei Urmanov,Viktor Petrenko, Surya Bonaly, Kurt Browning, Philippe Candeloro, Elvis Stojko, Oksana Baiul, Jayne Torvill - Christopher Dean çifti, Marina Klimova - Sergei Ponamarenko çifti, Irina Slutskaya, Alexei Yagudin, Evgeni Plushenko..... listesi daha böyle uzar gider artistik patinajdaki çocukluk ve gençlik kahramanlarının....Sanki azaldı kahraman sayısı son yıllarda, bir tek düzelik var sanki, ya da ben yanılıyorum, onların yerini başkaları aldığı için kabullenemedim hala belki de. Başka sporlarda da böyledir ya, kim gelirse gelsin insan Michael Jordan'ın yerine gelen kahramanları yadırgar, ya da Magic Johnson'ın, ya da Ayrton Senna'nın, Carl Lewis'in, Miguel Indurain'in, Maradona'nın, Steffi Graf'ın, Wayne Gretzky'nin, Alberto Tomba'nın ve....... 70'li yıllarda gençliğini geçirenler için ise Oscar Robertson, Julius Erving, Johan Cruyff, Lasse Viren, Muhammed Ali, Nadia Comaneci.... Son Avrupa Şampiyonası'nda da yeni kahramanları izledim ama işte dedim ya benimsemek öyle kolay olmuyor. Yadırgayarak baktım ekrana. Bu kahraman konusuna derinlemesine başka postta değiniriz; neler olmuş ona bakalım şampiyonada.

Savchenko-Szolkowy çifti

3. gün sonunda iki madalya sahibini buldu. Önceki gün çiftlerde şampiyonluğa ulaşan Alman çift Aliona Savchenko- Robin Szolkowy geçen sene kazandığı ünvanını korumuş oldu böylece. Aslen Ukraynalı olan ve daha önce partneri Stanislav Morozov ile birlikte 2000'de Ukrayna adına yarışırken Dünya Gençler Şampiyonu olan Savchenko, 2002'de Morozov'la olan Partnerliği bitince 2003'de Almanya'ya geliyor . Ardından 3-4 aylık bir çalışmayla yeni partneri Szolkowy ile beraber Almanya Şampiyonu oluyorlar 2004'De. Sonrasında ver elini başarılar. 2005'de Avrupa dördüncülüğü, 2006 yılında Avrupa ikinciliği, Dünya ve Olimpiyad altıncılıklarının ardından, Savchenko'nun gelen Almanya vatandaşlığı ile beraber, iyice yükselen bir grafik. 84 Doğumlu Savchenko ve 79 doğumlu Szolkowy geçen sene Avrupa Şampiyonu olurken 12 yıl sonra bunu başaran ilk Alman patenciler oldular. 2007'de Dünya 3.'sü de olduktan sonra bu hafta içi Zagreb'de bir kez daha Avrupa Şampiyonu oldular (kısa+serbest program = 202.39 puan). Üçlü Salchow ve diğer dönüşlerde hatasızdılar. Antrenörlüklerini Ingo Steuer yapıyor ki, Steuer partneri Mandy Wötzel ile birlikte, işte 12 yıl önce şampiyon olan o son Alman patenciydi. Hatta Dünya Şampiyonu bile olmuşlardı. Çiftlerde ikinciliği Rusların yeni umutları Maria Mukhortova-Maksim Trankov elde ederken, aldıkları toplam 169.41 puanla muazzam bir fark yediler birinciden. İlk Avrupa Şampiyonalarında gümüş madalya oldukça iyi sonuçta. Üçüncülük ise yine bir Rus çiftin Yuko Kawaguchi (evet japon asıllı)- Alexander Smirnov'un oldu. Şampiyon Savchenko'nun eski partneri Stanislav Morozov da Ukrayna adına partneri Tatiana Volosozhar ile dördüncü oldu.
Tomas Verner

Tek erkeklerde ise son şampiyon Fransız Brian Joubert unvanını koruyamadı. Çeklerin harika çocuğu Tomas Verner geçen sene gümüş madalya aldıktan sonra 2008'de Zagreb'de henüz 21 yaşındayken şampiyonluğa ulaştı.1992'deki Petr Barna'dan 16 yıl sonra bu başarıya ulaşan ilk Çek patenci oldu. İki Dünya Şampiyonluğu bulunan İsviçreli Stephane Lambiel 2006'da elde ettiği ikinciliği tekrarladı. Stephane Lambiel -Brian Joubert çekişmesinden bu sene galip gelen ikinci de olsa Lambiel olmuş oldu. Geçen sene Avrupa Şampiyonası'na katılmamıştı 22 yaşındaki sporcu. Yaptığı Flamenco gerçeken keyifliydi.
Stephane Lambiel

Joubert 3.'lükte kalarak Son yılların önemli rekabetinde bu sene Dünya Şampiyonası'nı beklemek zorunda kaldı. Son Dünya ve Avrupa Şampiyonu Fransız Joubert ülkesinde kahraman konumunda. Yıllardır Philippe Candeloro'dan bu yana bekledikleri başarılı isimlerini buldular. Hatta Candeloro hiç altın alamamıştı, yani 40 yıldır böyle bir şampiyona ulaşamamışlardı. (Alain Calmat 1965'de Dünya şampiyonu, 1964'de Avrupa şampiyonu olmuştu, Joubert ondan beri ilk fransız şampiyon). 2002'den bu yana tüm Avrupa Şampiyonalarında podyum gören Joubert bu üçüncülükten hiç memnun olmadığını sezon başı yaşadığı bilinmeyen bir virüsten kaynaklanan hastalığın etkisinin olduğunu söyledi. Ve benim yerim birincilik geri kalanı kabul etmiyorum gibilerinden bir açıklama yaptı. Mart ayında Göteborg'da yapılacak Dünya Şampiyonası Joubert'in ana hedefi gibi görünüyor. Gözler erkekler yarışında Plushenko'u aradı, orası kesin. Eurosport ekranlarında bu keyifli şampiyonayı izleyebilirsiniz. Yarın ya da öbür gün Buz Dansı ve bayanlar kategorilerine bakarız.

Hiç yorum yok: