28 Ocak 2008 Pazartesi

Krallar Çarpışır Kazanan Genç Olur:


Uzun süre bekledim. Hem de büyük bir sessizlikle bekledim. Amacım uzak kaldığım sumoda işlerin nasıl gittiğini sadece gözlemekti. Ocak ayı geldi çattı ve açılış turnuvası başladı. Her iki “Büyük Şampiyonu”nda yerini aldığı açılış bashosuna iyi giren son yokozuna Hakuho oldu. İlk dokuz gün onu devirebilen kimse olmadı. Bırakın devirmeyi zorlayan bile çıkmadı neredeyse. Fakat bitime altı gün kala karşısında korkulu rüyası Ama vardı. Ve dilimin ucuna kadar gelen ama söylemeye korktuğum sonuç ortaya çıktı. Ama Hakuho’yu yendi. Yine çevikti, yine hızlıydı ve Yokazuna Hakuho ilk mağlubiyetini tatmış oldu. Yanlış anlaşılmasın aslında Ama’yı da severim ama gönlümde iki büyük şampiyonun yeri ayrıdır. Hakuho’nun tam anlamıyla gençliğini bilirim. Hani derler ya elime doğdu işte ona benzer bir durum. Bütün gelişmesini takip etme şansım oldu. O yüzden sempatim var. Asashoryu ise ayrı bir dünya. Asidir, kuralları takmaz, ceza almak pahasına kafasına göre takılır. Yani Çarşı ağzıyla “Asashoryu her şeye karşı”. Bu yüzden hastasıyım. Neyse konuya dönelim. Ama’ya kaybettikten sonra bir daha hiç boynu bükük gitmedi soyunma odasına Hakuho. Ta ki 15’inci ve son güne kadar.

Asashoryu’ya gelince iki basholuk ceza onun biraz çaptan düşmesine mi sebep oldu yoksa turnuvaya konsantre olmakta mı zorlandı bilinmez henüz ikinci gün yenildi. Hem de Kisenosato’ya. Beklenmedik bir mağlubiyetti bu. Fakat senaryonun gerisi oldukça tanıdık. Son güne kadar öne gelen herkesi bir bir dohyo dışına yolladı şampiyonlar şampiyonu.

Ve beklenen an geldi çattı.Zaten bu yazıya da konu olan şey bu. Yokozunalar çarpışması. Daha önce takip edenler bilir. Finalin böyle geleceğini tahmin etmiştim. Yetkililer de baktılar iki büyük şampiyon da harika gidiyor. Son bunları birbirine kırdırırız. Şampiyonu böylece belirleriz diye düşündüler. İstedikleri de oldu. Herkesin beklediği karşılaşma takdir edersiniz ki çok uzun sürmedi. Zaten bir sumo mücadelesi ne kadar uzun sürebilirdi ki. Hakuho, Asashoryu’yu dohyoya serdi. Daha önce iki kez play-off’da geçtiği Moğol rakibini şimdi “normal sürede” yerle bir etti ve 2008 en iyi başlayan rikişi oldu.

Bana gelince keşke ikisi bir arada şampiyon olsa ama napalım sadece bir şampiyon çıkıyor her bashodan. Bu sever Hakuho oldu. Hem de turnuva oldukça iyi oldu. Darısı Mart ayına.

O.S.

Hiç yorum yok: