13 Mart 2008 Perşembe

Bisiklette Önemli Gelişmeler


Avrupa Bisiklet Birliği (UEC) Kongresi geçen hafta pazar günü Yunanistan’ın Selanik kentinde yapıldı.

Kongrenin en önemli gündem maddesi, Amaury Sport Organisation’ın (ASO) Paris-Nice bisiklet yarışını Uluslararası Bisikletçiler Birliği (UCI) kurallarına göre değil, kendi kurallarına göre düzenlemek istemesiydi.

UEC bu kongrede aynı zamanda UCI ProTour yapısındaki sorunları da masaya yatırdı. Kongreye katılan üyelerin büyük çoğunluğu ASO ve UCI arasındaki anlaşmazlıkta UCI lehine oy kullanırken ProTour yapısının da yeniden gözden geçirilmesine karar verildi.

Kongre’de alınan kararlara göre;

a) UCI 2008 ProTour sezonunun tamamını yeniden gözden geçirecek ve aynı zamanda bu yılın eylül ayında yapılacak kongreye değişiklik önerileriyle gelecek. Bu kongrede alınacak kararlar 2009 sezonunda uygulanacak.

b) Fransa Bisiklet Federasyonu, Paris-Nice’i ya da başka bir büyük bisiklet turunu UCI kurallarını göz ardı ederek düzenleyemeyecek.

Kongrede 18 ulusal bisiklet federasyonu ASO karşısında UCI’ı desteklerken yedi federasyon ASO’nun yanında yer aldı.

2007 sonunda Fransız yekililerin isteği üzerine ProTour takviminden çıkarılan Paris-Nice’in organizatörü ASO, 9 ile 16 Mart arasında düzenlenecek turlarının Fransa Bisiklet Federasyonu kuralları ve Fransa kanunlarına göre yapılacağını duyurmuş, UCI ise tüm profesyonel takımları Paris-Nice’i boykot etmeye çağırmıştı.

Bisiklet dünyasının en büyük yarışı olan Fransa Bisiklet Turu’nun da organizasyonunu yapan ASO ile UCI arasındaki bu anlaşmazlık takımları da büyük sıkıntıya soktu.

Tüm gelirlerini sponsorlardan ve reklam anlaşmalarından sağlayan takımlar ASO’nun düzenlediği yarışlara katılmazlarsa büyük maddi sıkıntılar içerisine girecekler. Buna karşılık ProTour takvimindeki yarışlara katılmak için de UCI’dan lisans almak zorunda olan takımlar Uluslararası Bisiklet Birliği’yle de ters düşmek istemiyor.

Bu sorun en kısa zamanda çözülmezse geçtiğimiz yıl tarihin en büyük doping skandallarıyla çalkalanan bisiklet sporu bir başka kaosun içine girecek gibi görünüyor.

Hiç yorum yok: