13 Mart 2008 Perşembe

Kayakla atlamada bir dönemin sonu


Çocukken kim bu uçan adamlar diye yapışırdım ekrana, ilk 1988 Calgary'de efsane Matti Nykanen rampalardan uçtukça ben de koltuklardan uçuyordum. Gerçekten efsaneydi kendisi, gelmiş geçmiş en iyi kayakla atlamacı nazarımda. Bu sporun Norveç ile beraber atalarından olan Finlandiya O ve Toni Nieminen bıraktığından bu yana Olimpiyat altını kazanamadı. Ama yine de harika sporcular yetiştirmeye devam ettiler. İşte o isimleri yetiştiren önemli antrenörlerden biri olan Tommi Nikunen geçenlerde altı yıllık görevinden ayrıldı.
Finlandiya Kayakla Atlama Milli Takım Antrenörü Tommi Nikunen altı yıldır yürüttüğü görevden ayrılma
kararını şubat sonunda, Almanya’nın Oberstdorf beldesinde düzenlenen Dünya Kayakla Uçma Şampiyonası’nda aldığını ve bu kararı yetkililere aktardığını söyledi.

Finlandiya takımı, altı yıllık Tommi Nikunen devri boyunca iki Olimpiyat gümüş madalyası, beş Dünya Şampiyonası madalyası ve beş Dünya Kayakla Uçma Şampiyonası madalyası elde etti. Finlandiya kayakla atlamasının en önemli sporcularından bir olan Janne Ahonen’in gelişiminde çok önemli bir role sahip olan Nikunen, sporcusunun kariyerindeki 36 Dünya Kupası zaferi ve iki Dünya Kupası şampiyonluğunda da onunla birlikteydi.
Verdiği bu kararla kendi eğitim hayatına daha fazla ilgi gösterme fırsatı yakalayacak tecrübeli çalıştırıcı, Jyväskylä Üniversitesi’nde tez aşamasına geldiği yüksek lisans eğitimini tamamlamayı planladığını belirtti.Kayakla atlamayı çok sevdiğini, bu kadar erken bırakmayacağını sözlerine ekleyen Nikunen, antrenörlüğe geri dönüş kapısını da açık bıraktı.Tommi Nikunen yönetimindeki Finlandiya ve Fin sporcular bu sezon sadece Janne Ahonen’le Dört Tepe Turnuvası’nda zirveye ulaşmayı başardı.Finlandiya Kayak Federasyonu yetkilisi Janne Marvaila, antrenör arayışlarının 11 Nisan’da başlayacağını ve her türlü iş talebine açık olduklarını bildirdi.

Hiç yorum yok: